Verdens største mobile havnekran arbejder på fuldt tryk på Esbjerg Havn

Den nyindkøbte LHM 800 mobile Liebherr-kran er i fuld gang med arbejdet på Esbjerg Havn. Kranen er verdens største mobile havnekran med en løftekapacitet på 308 tons. Den imødekommer udviklingen i blandt andet vindindustrien, hvor komponenterne bliver større og større.  

Hvis du kigger mod himlen på Esbjerg Havn, har du mulighed for at spotte verdens største mobile havnekran i aktion. Kranen vækker opsigt med sin imponerende højde på 80 meter, og der findes kun 12 typer af denne kran på verdensplan, som alle er produceret af den tyske virksomhed Liebherr.

”Vi bruger kranen hver dag, og den arbejder på fuld hammer”, siger John Fritzen, kranansvarlig på Esbjerg Havn.

Kranen ankom til Esbjerg Havn onsdag d. 21. august og er nu en vigtig del af det daglige arbejde på havnen, hvilket vækker begejstring hos havnens direktør:

”Jeg glæder mig over, at vi med den nye kran udvider vores krankapacitet betragteligt. Vi skal håndtere mere og mere stort gods på havnen i fremtiden, og derfor har vi brug for at opruste. Jeg glæder mig også over, at kun få havne i verden har en lignende kran, fordi det viser, at Esbjerg Havn er en international sværvægter,” siger Dennis Jul Pedersen, havnedirektør på Esbjerg Havn.

Kranen vejer 800 tons og kan løfte 308 tons, hvilket svarer til vægten af 67 elefanter. Kranen er blevet føjet til Esbjerg Havns samling af Liebherr-kraner, der er den største i Skandinavien. Samlingen indbefatter fem Liebherr-kraner.
Dronefilm fra den dag den nye LHM 800 mobile Liebherr-kran ankom til Esbjerg Havn. 

Kranen dækker nye behov i offshore-industrien

På bare fire år er antallet af opgaver for Esbjerg Havns kraner vokset med 66 procent. Derfor er den nye Liebherr-kran hurtigt blevet en uundværlig del af det daglige arbejde på havnen.

”Kranen giver os en helt anden fleksibilitet i forhold til hvilket gods, vi kan håndtere. Foruden enkeltløft på over 300 tons, bliver vi med den nye kran også i stand til at udføre tandem-løft, hvor to af vores største kraner sammen løfter helt op til 448 tons,” siger Dennis Jul Pedersen.

Udviklingen i offshore-industrien hænger blandt andet sammen med, at komponenterne til havvindmøllerne i Nordsøen bliver større og større samtidig med, at behovet for at kunne håndtere tungt maskin- og produktionsudstyr er vokset i havnens øvrige industrier. 

Esbjerg Havn havde i 2018 en godsomsætning på 4,5 millioner tons og knap 6000 skibsanløb. Havnen har seks faste godsruter til 25 destinationer.


Esbjerg havns nye Liebherr-kran er verdens største mobile havnekran. Der findes kun 12 eksemplarer af havnen på globalt plan. 

Tilbage til nyhedsoversigten