oktober 20, 2022

Kort nyt

Portesbjerg havneudvidelse 0

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

Esbjerg Havn igangsætter byggeri af ny hal til havvind

En godt 6.000 m2 stor hal med en højde på over 30 meter vil snart pryde Esbjerg Havn. Bygningen vil være blandt verdens største indenfor havvind og ikke noget, der tidligere er set på havvindhavnene i Europa. Den vil kunne tåle enorme belastninger og bliver en af de stærkeste med de højeste kapaciteter i Europa.

Hallen skal danne ramme om håndteringen af de stadigt større komponenter inden for offshore vindindustrien. Størrelsen på komponenterne vanskeliggør landtransport, og samtidig er efterspørgslen efter faciliteter stigende.

”Vi har dialog med aktører i hele værdikæden, og den enstemmige tilbagemelding er, at større havne med flere kapaciteter er en nødvendighed. Derfor er det helt afgørende for aktivitetsniveauet på havnen, at der er de rette faciliteter til rådighed. Især vindmølleindustrien udvikler sig hurtigt i disse år, og derfor sikrer vi netop, at faciliteterne er klar, så opgaverne kan klares på havnen i Esbjerg,” siger Esbjerg Havns bestyrelsesformand, Søren Gade.

Den nye hal, som Esbjerg Havn nu går i gang med at få bygget, vil kunne huse havnebetingede lager- og montageaktiviteter. Hallen er designet specifikt til aktiviteter indenfor vindindustrien, og Siemens Gamesa vil være første lejer af bygningen. Siemens Gamesa har i forvejen mange aktiviteter på havnen, og lejeaftalen på den nye bygning cementerer virksomhedens tilstedeværelse i Esbjerg med aktiviteter.

”Vi er glade for at kunne udbygge vores mangeårige samarbejde med Esbjerg Havn med denne lejeaftale. Esbjerg Havn er et vigtigt omdrejningspunkt for aktiviteter indenfor havvind, og med den nye hal vil vi være endnu bedre rustet til fremtiden,” siger Torben Bang, administrerende direktør i Siemens Gamesa A/S.

Anlægsinvesteringen vil løbe op i et større trecifret millionbeløb, og byggeriet skal stå færdigt ved udgangen af 2023. Anlægsprojektet har været i udbud, og entrepriseopgaven skal udføres af Jorton A/S.

Portesbjerg ny kaempehal 0 1

Arealet på Esbjerg Havn, hvor havnen nu påbegynder byggeriet af en kæmpehal. Den nye kæmpehal kommer til at ligge i tæt tilknytning til havnens øvrige vindmølleaktiviteter.

Udvidelsen af Esbjerg Havn er i fuld gang

Tusindvis kubikmeter sand er i øjeblikket ved at blive pumpet ind på Esbjerg Havn, og havneudvidelsen – den såkaldte Etape 5 – på 500.000 kvadratmeter begynder nu at tage fysisk form. 3,5 millioner m3 sand skal i løbet af de næste år pumpes op fra havbunden og bruges til udvidelsen.

”Det er en fornøjelse, at vi nu med det blotte øje kan se, at havneudvidelsen er i fuld gang. Havneudvidelsen er en essentiel del af, at vi kan være med til at støtte op om den grønne omstilling, for havnekapacitet er en af de væsentligste udfordringer på nuværende tidspunkt,” siger havnedirektør, Dennis Jul Pedersen.

Der bruges kun sand fra oprensningen af indsejlingen til arbejdet. Derved undgås klapning i en lang periode, og udvidelsen bliver så bæredygtig som muligt.

Havneudvidelsen er i gang øst for de eksisterende arealer og flytter derved havnegrænsen helt hen til Vadehavet. Hele havneudvidelsen forventes af stå færdig i 2026, hvor en 350 meter langkaj vil stå klar på Esbjerg Havn. Den vil have en 50 meter bred kajgade og en 30 meter bred dobbeltrampe, der kan bruges af RoRo-fartøjer.

Portesbjerg havneudvidelse 0

3,5 millioner m3 sand skal i løbet af de næste år pumpes op fra havbunden og bruges til udvidelsen.

Gå til oversigten