november 17, 2021

Royalt besøg på Esbjerg Havn

Royalt besog pa esbjerg havn 4

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

På den sidste dag i august havde Esbjerg royalt besøg. Hendes Majestæt Dronning Margrethe besøgte Esbjerg med kongeskibet Dannebrog.

Borgmester Jesper Frost og havnedirektør Dennis Jul Pedersen stod klar sammen med mange glade esbjergensere og med hundredvis af flag bød de Hendes Majestæt velkommen på Dokhavnen.

”Dokhavnen bliver jo af mange kaldt Esbjergs vugge, da bassinet var den første del af havnen, som blev bygget, og hvorfra byens udvikling udsprang af. Derfor giver det også god mening, at Hendes Majestæt begyndte sin rundtur i byen netop fra Dokhavnen,” siger Dennis Jul Pedersen.

Som et led i H. M. Dronningens besøg i Esbjerg gik turen også forbi Østhavnen. Hendes Majestæt fik her fortællingen om den grønne rejse, som Havnen har været i gennem fra olie- og gasaktiviteter til epicenter for havvind. Og et indblik i den fremtidige udvidelse af Østhavnen.

”Det var dejligt at kunne vise Østhavnen frem for Hendes Majestæt, da den del af havnen er et godt eksempel på, hvordan Esbjerg havn bliver ved med at udvikle sig,” forklarer Dennis Jul Pedersen, der samtidig er glad for, at havnen stadig kan danne ramme for royale besøg.

Royalt besog pa esbjerg havn 4

Borgmester Jesper Frost og havnedirektør Dennis Jul Pedersen stod klar til at tage imod dronningen på havnen.

Ikke det første besøg på havnen

Det er nemlig sket en del gange før. Senest besøgte Dronningen havnen i 2008, men hendes første besøg var allerede i 1952, hvor hun sammen med sine søstre og mor, Dronning Ingrid, var på et kort visit. Besøget var en del af deres i tur til England, da rejsen fra København til England dengang foregik med tog fra København til Esbjerg og derfra med skib til England. Selvom turen blot var et kort stop, mødte 3.000-4.000 esbjergensere alligevel begejstret op i regnvejr for at hylde de kongelige.

På H.M. Dronningens aktuelle besøg gik turen fra velkomsten videre fra Esbjerg Havn med karret til blandt andet Esbjerg Rådhus, Musikhuset Esbjerg. Kareten blev på vej til Rådhuset fulgt af Gardehusarregimentets Hesteeskadron, som forinden havde redet en tur langs havnefronten og frem til kongeskibet.

Historisk billede fra 1952

Dronningen besøgte Esbjerg Havn første gang i 1952 sammen med sine to søstre.

Gå til oversigten