De er anset som et af verdens førende universiteter, og nu har de identificeret Esbjerg Havn som én af de bedste cases på den grønne omstilling. Derfor besøgte 44 engagerede MBA-studerende fra Harvard Business School (HBS) havnen først i januar. Begge parter håber på et mere fast samarbejde. ”Vi tager klogere hjem og kan forhåbentlig inspirere andre med nogle af de ting, vi har lært af vores besøg,” siger Harvard-professoren bag besøget.
”A warm welcome,” siger Jesper Bank, salgsdirektør på Esbjerg Havn. Han har stillet sig op på en forhøjning på en mindre indendørs kran for at kunne skue ud over 46 gæster fra Harvard Business School, der står i en lagerbygning på Esbjerg Havn.
De 44 elever og to professorer er rejst til Esbjerg for at lære af havnen. Den verdenskendte skole har selv rakt ud mod Esbjerg, fordi de for første gang nogensinde har besluttet at lave en studietur for at studere selve produktionen i den grønne omstilling. .
Og det første besøg på den første tur gik til Esbjerg Havn.
”Normalt samarbejder og besøger Harvard virksomheder som Toyota, Tesla og lignende. Så at de har udset sig Esbjerg Havn er kæmpestort,” siger Dennis Jul Pedersen, CEO på Esbjerg Havn.
Harvard Business School er anset for at være et af verdens førende universiteter og er medlem af den eksklusive sammenslutning Ivy League, som er de otte førende universiteter i USA.
Professor Willy Shih, der besluttede, at rejsen skulle gå til Danmark og Esbjerg, gjorde det for at inspirere sine studerende.
”I er mange år foran USA i forhold til vindenergi, især havvind. Vi er kommet her, for at de studerende skal blive inspireret af det, I har skabt i Danmark. Ikke mindst i Esbjerg, som verdens største vindhavn. Her får de studerende muligheden for at komme på besøg hos nogle af verdens førende virksomheder på området,” siger Willy Shih.
Et unikt program til et unikt besøg
Tilbage i lagerbygningen har Jesper Bank en god nyhed til de studerende.
”Vi har fået skruet et helt unikt program sammen til jer, så I kan godt glæde jer,” siger Jesper Bank fra sin position let hævet over forsamlingen, iklædt en traditionel, orange havnejakke ud over jakkesættet.
Det medfører klapsalver og hujen fra de studerende.
”Vi er i gang med at forandre vores samfund, som vi kender det. Den grønne omstilling kræver dramatiske ændringer, og som I vil se i dag, så involverer mange af de ændringer havne som Esbjerg Havn,” siger Jesper Bank.
Efter at have fået udleveret poser med sikkerhedsudstyr kører de to busser i kortege ned til første besøg.
Hos European Energy står de studerende lige under de fire godt 200 meter høje test-møller, som European Energy har opstillet ved havet, og som producerer energi til, hvad der svarer til godt 27.000 husstande.
”Her bag bakken vil vi bygge vores kommende hydrogen-anlæg, så vi kan omdanne elektriciteten til andre brugbare former,” fortæller grundlægger og teknisk direktør Mikael D. Pedersen fra European Energy.
Det tager kegler hos de studerende.
”Du ser vindmøller i tv-programmer og film, og det er imponerende. Men faktisk at kunne røre én, at stå ved siden af en og høre vingerne suse over dit hoved, det er virkelig bemærkelsesværdigt. Det var virkelig inspirerende for mig, og det gør mig håbefuld at se det fantastiske omfang af det, der sker her i Esbjerg,” siger Sam Deutch fra Washington, der studerer MBA på Harvard Business School.
Gode råd fra Vattenfalls kontrolcenter
Derefter går turen til Vattenfall Control Center, hvor alle Vattenfalls 1.200 møller på 52 sites over hele Europa styres fra.
Her besøger de Harvard-studerende kontrolrummet, hvor vejret overvåges fra, og hvor 30 skærme giver al tænkelig information, der er relevant for Vattenfalls vindmølleparker overalt i Europa. På den baggrund kan møllerne håndteres bedst muligt, og teknikere trækkes på land, hvis vejret ser ud til at blive dårligt.
”Vi kan forudse det meste. For eksempel er vi nu ved at trække folk hjem fra havet, og I skal nok heller ikke være for sent på hotellet i aften. For det bliver blæst og regn,” fortæller Vattenfall-vejreksperten.
I rummet ved siden af er endnu flere skærme. Her vises vindmøller overalt fra de mange lokationer, hvor Vattenfalls vindmøller står. Kameraerne giver overblik, og fra kontrolcenteret kan alle møller genstartes og teknikere bestilles, hvis en mølle har en fejl.
”Lukker I møllerne ned, når der kommer en storm, som i morgen?” vil en af de studerende vide.
”Ja, hvis det blæser hårdt nok, kan det være bedre at dreje vingerne og vende væk fra vinden,” lyder det bekræftende svar.
Harvard-studenterne tager noter og spørger ind til detaljer.
De studerende har selv har betalt for både ophold og flybilletter, så det er 44 engagerede studerende, der bevæger sig rundt på havnen.
Faktisk har en af de studerende, der skal arbejde med grønne investeringer, krævet af sin kommende arbejdsgiver, at han kunne komme med på turen. Ellers ville han ikke begynde i jobbet.
Det sagde den kommende arbejdsgiver ja til.
Se mere fra dagen og hør, hvad dagens deltagere har at sige om besøget.
En varm kravletur i en nacelle
Hos Siemens Gamesa, der har et stort lagringsområde på havnen, får de studerende lov til at kravle ind i en nacelle og opleve, hvad mølle-teknikerne bevæger sig rundt i, mens møllerne står på havet. Der er ikke meget plads, ingen vinduer, og på havet kan nacellen svinge op til 20 meter frem og tilbage, når vinden tager til. Samtidig er der varmt og meget støjende inde i nacellen.
”Det er utroligt at kunne gå ind i en havvindmølle og se, hvordan den faktisk ser ud. Det er så konkret en manifestation af den grønne omstilling, og så er det bare virkelig imponerende,” siger den MBA-studerende Sam Deutch.
Som en afslutning på virksomhedsbesøgene, skal de studerende en tur på havet. Sådan da. De 46 gæster klædt i gule veste besøger 133 meter lange Sea Challenger, der er et af verdens bare 20 vind-installationsskibe, og som har et kortere stop i Esbjerg.
Under en kran-krog på størrelse med en personbil, som kan løfte 900 tons, forklarer kaptajnen Brian Bendixen, hvordan skibet får de gigantiske mølleelementer om bord, og hvordan de plantes i havbunden. Derpå går turen op på broen, hvorfra skibet styres.
Esbjerg vil have noget igen
Rundturen giver de studerende et unikt indblik i arbejdet med den grønne omstilling på havnen. Men det er ikke ren gæstfrihed, der ligger til grund for invitationen af de studerende.
”Vi vil gerne have noget igen. Forhåbentligt danner dette besøg grundlag for endnu mere dialog. Vi stiller os til rådighed og bidrager med vores nyeste erfaring. Harvard har til gengæld mulighed for, at de kan give os en analytisk og forretningsmæssig indgangsvinkel,” siger Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen og fortsætter:
”Formålet er, at vi sammen kan professionalisere vind-industrien og skabe innovation, udvikling og business i den grønne omstilling.”
Intentionen er, at studieturen i Esbjerg også bliver fulgt op af seminarer online og fremtidige møder.
”At vi nu har et samarbejde med et af verdens førende universiteter, fortæller meget godt, hvor ambitiøse vi er på Esbjerg Havns vegne. Vi er allerede førende i verden, og det skal vi fortsætte med at være,” siger Dennis Jul Pedersen.
Jylland er en unik, grøn klynge
Professor Willy Shih fra Harvard Business School, der valgte, at studierejsen skulle gå til Esbjerg, mener, at hele Jylland er et grønt kraftcenter, som er til at få øje på, selvom man er professor på Harvard.
”Esbjerg og resten af Jylland er en unik, grøn klynge, og de studerende har fået en kæmpe oplevelse i dag,” siger han.
De studerende afslutter deres dag på Esbjerg Havn med en working dinner og en rundbordsdiskussion med CEO’s og managers fra nogle af verdens førende virksomheder indenfor havvind. Her bliver udvekslet idéer, problematikker og løsninger omkring havvind, energiproduktion og grøn omstilling.
”Både Harvard og Esbjerg Havn repræsenterer stærke netværk og relationer med markedsledende personer fra internationale organisationer og virksomheder. Så vi kan gøre hinanden skarpere. De kan give en analytisk indgangsvinkel og producere nogle af de data, vi ikke har i industrien, og måske se det i et globalt perspektiv. Derfor håber vi på mere samarbejde,” siger Dennis Jul Pedersen.
Henrik Otto Jensen, direktør i Niels Winther Group, der er en af Esbjergs førende leverandører af integrerede shipping-løsninger, er med i diskussionerne. Og han er begejstret for dialogen.
”Det er meget vigtigt at have den slags diskussioner, hvor vi udveksler idéer, erfaring og tankegange. Sådan bliver begge parter dygtigere. I den grønne omstilling er vi afhængige af videnskaben, og de studerende gav os nogle gode input i dag, og jeg tror også, at vi gav dem noget at tænke over,” siger Henrik Otto Jensen.
Professor Will Shih er også håbefuld.
”Jeg håber, at vores samarbejde med Esbjerg Havn fortsætter. Vi tager klogere hjem og kan forhåbentlig inspirere andre med nogle af de ting, vi har lært af vores besøg,” siger han.
Da Jesper Bank siger tak for i dag til de studerende på vegne af Esbjerg Havn, er der klappen og hujen i samme stil, som dagen blev indledt med ni timer tidligere.
Sam Deutch fra Washington opsummer sin dag sådan her:
”Vi har oplevet en kæmpe dedikation og fået viden om havvind, som vi ikke kender på samme måde i USA. Når jeg nu tager tilbage til USA for at studere og arbejde, så tager jeg en masse med mig, som jeg kan bruge i USA til at få os længere i den grønne omstilling.”
Gå til oversigten