maj 06, 2025

DFDS efter Brexit: Der er udfordringer, men vi har fundet en ny normal

DFDS website 3

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

DFDS navigerer nu i en ny virkelighed efter Brexit med øget bemanding og skærpede procedurer. Men briterne vil stadig have møbler og smør. Og det får de.

Det er nu mere end tre år siden, Storbritannien officielt trådte ud af EU. Brexit har medført en lang række ændringer for transport- og logistikbranchen, ikke mindst for DFDS, der opererer færgeruten mellem Esbjerg og Immingham.

Nye toldregler, øgede dokumentationskrav og skiftende handelsmønstre har sat branchen på prøve. Men hvordan ser situationen ud i dag?

Sanne Thomsen, Route Director hos DFDS i Esbjerg, fortæller her om, hvordan Brexit har påvirket godstransporten – og hvordan DFDS har tilpasset sig den nye virkelighed.

Brexit-effekten: Fra kaos til stabilisering

Brexit skabte i første omgang stor usikkerhed i transportbranchen. Mange virksomheder havde bekymringer, som betød, at de hamstrede varer i perioden op til Storbritanniens EU-exit, hvilket skabte et midlertidigt boom i godsmængderne. Men efterfølgende oplevede DFDS et fald i volumen, fortæller Sanne Thomsen:

"Vi så en stor stigning i fragt lige op til Brexit, men derefter faldt det en del. Der var en stille periode i et par år, men nu er vi godt på vej tilbage. Skibene sejler fyldte – dog med en lidt anden sammensætning af gods," siger hun.

Selvom handelsmønstrene er ved at stabilisere sig, er Brexit stadig en administrativ byrde for transportørerne. Enkelte virksomheder har valgt alternativer på importen eller transportformer, mens andre har forlænget deres leveringstider for at tage højde for de ekstra procedurer.

Det har givet store udfordringer at finde nye veje og muligheder i den samlede forsyningskæde.

"Mange kunder har måtte lægge et ekstra døgn til deres transporttid, grundet de nye udfordringer med reguleringer skærpede sikkerhedskrav. Der er hele tiden noget nyt at forholde sig til," forklarer Sanne Thomsen.

DFDS website 1

Esbjerg Havn set oppefra, med gods liggende klar til at blive transporteret ombord på et af DFDS’ skibe.

Told og dokumentation: En kompleks udfordring 

En af de største udfordringer i kølvandet på Brexit har været de nye told- og dokumentationskrav. Tidligere kunne varer frit bevæge sig mellem Danmark og Storbritannien. Nu kræver al fragt omfattende toldbehandling.

"Det føles lidt som en never-ending story. Der bliver hele tiden indført nye regler og systemer – senest DMS Import, der skal implementeres i år. Toldsystemerne taler ikke altid sammen, hvilket skaber flaskehalse. Lange svartider og IT-problemer gør det svært at levere den service, vi gerne vil," siger Sanne.

Document Management System (DMS) Import er de danske toldmyndigheders system til udfærdigelse af tolddokumenter. I sommeren 2024 implementerede man DMS Eksport, begge systemer er det første skidt hen imod en standardisering af toldsystemerne i EU.

Trods udfordringerne får DFDS stadig varerne frem. De virksomheder, der klarer sig bedst med de nye krav, er dem, der har investeret i stærke logistikløsninger og solid toldekspertise i rette tid.

"De virksomheder, der lykkes bedst, er dem, der har sat sig grundigt ind i reglerne og sikret sig gode samarbejdspartnere. De har styr på deres dokumentation fra start, og det sparer både tid og penge," forklarer Sanne Thomsen.

Har Brexit ændret transportmønstrene? 

Selvom Brexit har gjort transporten mere besværlig, har det ikke fundamentalt ændret behovet for varer mellem Storbritannien og Danmark. Briterne skal stadig have deres bacon, smør og møbler, ligesom det gjorde sig gældende tidligere.

"Vi ser stadig en stabil efterspørgsel på forbrugsvarer, og nogle varegrupper, som havde et lille dyk, er nu på vej op igen – for eksempel møbler, interiør og svinekød," fortæller Sanne Thomsen.

DFDS website 2

To lastbiler på Esbjerg Havn, der transporterer gods ombord på et af DFDS’ skibe.

DFDS’ strategi: nye teams og øget kontrol

For at imødegå de nye udfordringer har DFDS investeret i medfølgende ressourcer. En af de største ændringer er oprettelsen af et "Border Compliance"-team, der håndterer toldprocesserne.

Før Brexit havde DFDS ikke et Border Compliance-team. Nu sidder der fire medarbejdere, der udelukkende laver skibsmanifester og tolddokumenter, og de er i tæt dialog med Toldstyrelsen for at kunne servicere og understøtte den løbende drift på tværs af forretningen, som er berørt af Brexit og de nye krav.

”Som virksomhed er vores ansvar stort. Vi håndterer en vigtig grænse for gods mellem EU og Storbritannien," siger Sanne Thomsen.

Antallet af medarbejdere i DFDS’ operationer i Esbjerg er steget fra 9-10 personer før Brexit til 14 personer i dag. De ekstra hænder er nødvendige for at sikre, at alt gods er korrekt registreret, og at eventuelle kontroller bliver håndteret hurtigt og effektivt.

Fremtiden for ruten Esbjerg-UK

Selvom DFDS har tilpasset sig Brexit-virkeligheden, betyder det ikke, at der er planer om at udvide ruten mellem Esbjerg og Immingham foreløbig.

"Vi har stadig størstedelen af det gods, der sendes til UK, så der skal meget ekstra volumen til, før vi kan udvide kapaciteten. Vi oplever både perioder med lavere aktivitet, og travle perioder, hvor kapaciteten er udfordret – for eksempel op til jul, hvor vi sejler en ekstra rundtur om ugen," forklarer Sanne Thomsen.

Større skibe eller flere afgange ville kræve en væsentlig stigning i godsmængden, hvilket DFDS ikke ser ske på den korte bane.

"Vi kigger altid på mulighederne, men faste omkostninger ved at have et skib liggende stille er høje. Derfor skal der være en stabil vækst i volumen, før vi kan tage næste skridt," siger Sanne Thomsen.

En ny hverdag - men stadig udfordringer forude

Brexit har skabt en mere kompleks hverdag for transport- og logistikbranchen, men DFDS har tilpasset sig de nye vilkår med øget bemanding, strømlinede processer og tæt dialog med kunderne.

"Vi har fundet en ny normal, men vi er også bevidste om, at der hele tiden kommer nye krav og systemer. Brexit er ikke en afsluttet historie – vi tilpasser os løbende," siger Sanne Thomsen.

Gå til oversigten