Den norske havneoperatør WindPort og Esbjerg Havn har indgået et strategisk partnerskab for at styrke deres position i den norske havvindindustri. Samarbejdet forener Esbjerg Havns omfattende ekspertise med WindPorts ideelle placering og ambitioner om at blive den primære installationshavn for havvindprojektet Sørlige Nordsjø II (SNII).
Historisk set har WindPort serviceret olie- og gassektoren fra sin placering som Norges sydligste dybvandshavn beliggende i Mandal. Men havnen vil fremover også kunne servicere havvind.
Derfor har WindPort set en stor værdi i at indgå et samarbejde med Esbjerg Havn, som nu bliver til virkelighed.
“Esbjerg Havn er bredt anerkendt som en af de mest erfarne havne for havvind i verden med unikke kompetencer. At lære af deres erfaring og ekspertise gør det muligt for os at bygge smartere fra starten og positionere WindPort som et samlingspunkt i topklasse,” siger Turid Storhaug, administrerende direktør i WindPort AS.
WindPort's geografiske placering til SNII og stærke infrastrukturelle position er en afgørende styrke i Norges grønne omstilling. Og historikken peger også på et vist skæbnefællesskab, fordi Esbjerg Havn blev Danmarks olie- og gascentrum efter opdagelsen af olie i Nordsøen i 1966.
Omkring årtusindskiftet opstod havvind som et nyt forretningsområde, og Esbjerg Havn blev Europas førende knudepunkt for udskibning af havvindmøller.
Det er omstillingen væk fra fossile brændsler og mod vedvarende energi, som har inspireret WindPort.
Et partnerskab for fremskridt
Partnerskabet fokuserer på fælles projektudvikling og vidensdeling inden for områder som havnekonstruktion, logistik, bæredygtige energipraksisser og nye brændstofteknologier.
At dele viden og erfaringer for at drive og opskalere havvindindustrien er kernen i aftalen.
Esbjerg Havn bringer unikke kompetencer inden for håndtering af store havvind installationer og har en dokumenteret historik i serviceringen af Europas forsyningskæde for havvind. Og nu også for at støtte opbygningen af den norske havvindsektor i den sydlige del af den norske del af Nordsøen.
“WindPort har allerede bevist sig som et særdeles kompetent maritimt knudepunkt med stærk infrastruktur og en klar vision for havvind. De er allerede foran kurven, og vores samarbejde handler om at frigøre endnu større potentiale. Sammen kan vi sætte nye standarder for, hvordan havne understøtter havvindindustrien – effektivt, bæredygtigt og smart fra starten,” siger Dennis Jul Pedersen, CEO for Port Esbjerg.
WindPort råder i øjeblikket over cirka 200.000 kvadratmeter og har potentiale til at udvikle op til 1 million kvadratmeter fordelt på tre fjordnære lokationer.
Dens dybe og hindringsfri sejlrende – uden behov for yderligere uddybning eller justeringer – gør den ideel til store fartøjer, der bruges i havvindinstallationer, med kort afstand fra fjorden til åbent hav.
Strategisk placeret i dybvandshavnen i Mandal, Norge, tilbyder WindPort betydeligt potentiale for at indfri sine ambitioner.
En klar ambition
WindPorts mål er at blive WTG (Wind Turbine Generator) samlingshavn og et centralt logistisk knudepunkt for udvikling af havvindmølleparker. Fokus er rettet mod havvindprojektet Sørlige Nordsjø II (SNII).
SNII er det første store havvindprojekt på den norske kontinentalsokkel. SNII vil bestå af anslået 60-100 havvindmøller med en samlet kapacitet på 1,5 GW og en næsten 200 km lang HVDC-forbindelse, der forbinder havvindparken med den eksisterende transformerstation i Kvinesdal i det sydlige Norge.
Dette kræver investeringer i udvidelse af kajer og overordnet havneudvikling.
Som forberedelse til SNII planlægger WindPort at investere massivt i opgradering af sine havnefaciliteter og operationelle infrastruktur. Et stærkt lokalt økosystem af tværfaglige serviceudbydere – med baggrund i maritim olie og gas – understøtter yderligere WindPorts parathed til overgangen til havvind.
“Dette er en langsigtet mulighed for både Norge og WindPort. Ved at samarbejde med Esbjerg Havn og opnå viden om effektiv havnedrift, accelererer vi ikke kun vores transformation, men bidrager også til en bæredygtig energifremtid for Nordeuropa,” siger Turid Storhaug.
Gå til oversigten