november 29, 2024

Esbjerg Havn spiller nøglerolle i at sende jacket-fundamenter til USA

CVOW Hero image updated

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

De første fundament til USA’s største offshore vindprojekt, Coastal Virginia Offshore Wind (CVOW), blev færdiggjort og afskibet fra Esbjerg Havn efter længere tids arbejde. Esbjerg Havn er den eneste havn i verden med den nødvendige infrastruktur og kapacitet, herunder specialiserede kraner til tunge løft, til at facilitere produktionen af fundamenter i denne skala.

Komplekse processer og effektivt samarbejde

På en kølig morgen på Esbjerg Havn stod en 60 meter høj, gul stålkonstruktion klar. Jacket-fundamentet, der vejer cirka 2.445,6 ton, blev langsomt fragtet fra produktionsområdet på havnen, hvor det også blev fremstillet, til det ventende transportskib.

Transporten foregik langs de asfalterede veje på specialbyggede heavy-load transportvogne, der sikrede, at de tonstunge jacket-fundamenter blev fragtet sikkert og stabilt afsted.

Da vognen nåede frem til transportskibet, kørte den roligt op ad ramperne, mens teknikere og logistikeksperter med stor koncentration guidede fundamentet på plads med stor præcision. Efter grundige sikkerhedstjek og under gode vejrforhold blev fundamentet fastspændt, og transportskibet satte kurs mod USA.

En kompleks proces, som kræver de helt rette forudsætninger for at kunne løse den krævende opgave.

Jacket-fundamentet skal fungere som et af det bærende element for en offshore transformerstation i Dominion Energy’s Coastal Virginia Offshore Wind. Når projektet står færdigt, vil det være USA’s største offshore vindprojekt og står som et signaturprojekt for den acceleration og skalering, som er foregået på den anden side af Atlanten for offshore vind projekter.

Produktionen og transporten af disse fundamenter kræver både det rette udstyr og effektivt samarbejde. Vores infrastruktur og kapacitet til at håndtere tunge og komplekse konstruktioner er afgørende for at sikre en problemfri proces, hvilket forudsætter nøje planlægning og tæt samarbejde mellem teknikere, logistikere og operatører,” udtaler Jesper Bank, CCO for Esbjerg Havn.

Opgaven afspejler i høj grad den udvikling, som går på tværs af havnens vigtigste forretningsområder.

Fremover kommer endnu større skibe – fragtskibe, RoRo-skibe, militærskibe og vindmølleskibe – til at kunne gå ind i Esbjerg havnen takket være den konstante udvikling, udvidelse og forbedring af havnen, som gør den i stand til at løse de udfordringer og opgaver, som meget få havne i Europa er gearet til.

Dette gør Esbjerg Havn til en nøglespiller for industrien og et knudepunkt for den tunge transport.

Det største projekt i amerikansk farvand

CVOW, ledet af den amerikanske energileverandør Dominion Energy, er et eksempel på, hvordan globale aktører arbejder sammen om at realisere store havvindprojekter.

CVOW er placeret cirka 40 kilometer ud for kysten ved Virginia Beach, USA, og vil, når det er fuldt operationelt inden for de kommende år, omfatte 176 vindmøller med en samlet kapacitet på op til 2,6 gigawatt – nok til at kunne forsyne 660.000 husstande i Virginia. Projektet forventes at reducere CO₂-udledningen med op til fem millioner ton CO2 årligt.

Et imponerende projekt, som viser nødvendigheden af at skalere offshore vind projekter markant for at yde et maksimalt bidrag til den grønne omstilling.

Et globalt samarbejde driver projektet fremad

Et globalt samarbejde understreger vigtigheden af et globalt netværk og stærke forsyningskæder, som kan bidrage med højt specialiserede kompetencer. Projekter som dette kræver, at en lang række partnere og virksomheder trækker i samme retning for at sikre, at vi kommer i mål.

Som drivkraft for projektet, har Dominion Energy spillet en naturlig nøglerolle i at overvåge og planlægge samtlige processer for hele projektet.

CS Wind Offshore har produceret de gigantiske jacket-fundamenter, designet til at modstå de barske forhold i Atlanterhavet, hvor kraftige strømme og vinde stiller høje krav til stabiliteten.

Og SEMCO Maritime har leveret kritisk teknisk ekspertise ved at designe og installere elektriske systemer, nødstrømsanlæg og de inter-array kabler, som forbinder transformerstationerne med vindmøllernes elnet.

De nævnte aktører – og mange andre – er forudsætningen for, at globale udskibningsprojekter kan realiseres fra Esbjerg Havn. Havnen har fungeret som det logistiske knudepunkt for produktionen og afskibningen af de gigantiske jacket-fundamenter: 

“Dette projekt viser, hvordan Esbjerg Havn kan tilbyde den nødvendige infrastruktur og kapacitet til at understøtte store og komplekse projekter på tværs af logistik og transport. Samtidig er vi glade for at bidrage med vores del til det stærke samarbejde mellem de involverede virksomheder, der gør projekter som CVOW mulige i hele verden.” udtaler Jesper Bank.

Gå til oversigten