Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen besøgte mandag 24. august Esbjerg Havn i anledning af en ny rapport, der slår fast, at der vil være tusinder af arbejdspladser indenfor havvind i mange år endnu. ”Hvis virksomheder og organisationer her i Esbjerg formår at arbejde sammen, vil Danmark fortsætte som foregangsland for hele verden,” sagde Dan Jørgensen.
”Der er altid sket noget nyt, når jeg kommer til Esbjerg Havn,” sagde klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) inde bag sit mundbind.
”Og jeg synes ellers, at jeg kommer her ofte,” tilføjede han så med et lille grin.
Kommentaren faldt i en bus, der viste rundt på Esbjerg Havn. Omkring ham i bussen var erhvervsfolk og politikere fra Esbjerg og energivirksomheder fra hele Danmark. Anledningen til besøget var den nye rapport som Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark står bag. Den slår fast, at der er et gigantisk potentiale i havvind, som vi kun har set begyndelsen af.
For en dansk havvindmøllepark vil 1 GW bidrage med cirka 4.900 årsværk direkte i danske virksomheder. Med indirekte og inducerede effekter vil det give yderligere 9.600 årsværk, så det samlet set bliver 14.600 årsværk.
Lokalt i Esbjerg kan der forventes en samlet omsætning på cirka 16 milliarder kroner i løbet af en parks levetid på 25 år. På EU-plan tales der om at opsætte 450 GW inden 2050, så der skal bygges mange havvindparker for at nå det mål.
Store visioner og ambitioner
Før køreturen i bussen var erhvervsfolk, politikere og repræsentanter for energisektoren samlet i et telt på en af Esbjergs havnekajer. Foran et stående publikum, håndsprit på bordene og kaffe i kopperne, holdt Dan Jørgensen en manuskriptløs tale, blottet for partipolitik, men fyldt med store ambitioner og visioner.
”Vi står midt i en krise, men den grønne omstilling er vejen ud. Den nye rapport slår fast, at for hver gigawatt havvind, som vi installerer, giver det 15.000 årsværk i danske virksomheder. Det her er en del af det, vi skal leve af i Danmark fremover,” sagde Dan Jørgensen.
Han understregede, at selvom Danmark kun står for 0,1 procent af den globale udledning af CO2, så er det ved at gå forrest i den grønne omstilling, at vi kan gøre en forskel.
”Vi er allerede et foregangsland, fordi vi har omstillet energisektoren uden at det er gået ud over forsyningssikkerheden, beskæftigelsen eller økonomien. Men vi skal nå meget mere end det.”
I Esbjerg findes mulighederne
Når Dan Jørgensen kiggede ud ad teltets plastikvinduer, kunne han se hundredvis af mølledele til de vindmøller, der er helt centrale i den grønne omstilling, og som ikke bare giver grøn energi, men også sikrer arbejdspladser og Danmarks position som foregangsland.
Ni ud af 10 havvindmøller i Europa er udskibet fra Esbjerg Havn, og hver anden er installeret med udgangspunkt i havnen. Så det er ikke tilfældigt, at Dan Jørgensen står netop her og taler.
”Her i Esbjerg er virksomheder og organisationer, som kan hjælpe os til at fortsætte den udvikling. Jeg oplever, at alle er parate til at være fælles om at arbejde mod det mål, og sådan er det ikke alle steder i verden,” sagde han.
Næste skridt er energi-øer. De er bredt støttet i Folketinget, og i juni blev det besluttet at undersøge mulighederne for at lave 2 GW havvind omkring Bornholm og at bygge energi-ø til mindst 3 GW i Nordsøen.
I dag findes samlet set 1,7 GW.
Udfordringer der skal løses
Dan Jørgensen mener, at sektoren har to udfordringer. At løse problemet med, at man ikke kan lagre vindenergien, og at få vindenergien ind i sektorer, hvor den ikke er i dag.
”Der arbejdes på at lave vindenergi til gas og måske derfra til flydende brændstof til fly. Der er sat store beløb af for at få det til at ske. Tænk sig, at vi måske om få år laver strøm, der kan laves til gas, der kan få et fly til at flyve. Det gør Danmark til foregangsland i verden. Men det bliver kun til noget, hvis vi arbejder sammen,” understregede han.
Største havneudvidelse i historien
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) gik på talerstolen efter Dan Jørgensen og bekræftede, at Esbjerg Havn er klar til fremtidens energiforsyning.
”Hvis vi skal lykkes med de flotte ambitioner, skal vi have plads. Og Esbjerg står klar til at lave den største udvidelse nogensinde af en dansk havn. En million kvadratmeter. Når man taler 15.000 jobs per GW, er der en lagkage, der skal deles, og den vil vi gerne have del i her i Esbjerg. Vi har 250 dygtige virksomheder på havnen, og vi er klar til at fortsætte med at skabe en ramme for udvikling og vækst. For det kræver god infrastruktur, godt erhvervsklima og gode uddannelser at vækste,” sagde Jesper Frost Rasmussen.
40 procent af havvindens værdikæde findes i Danmark
Rasmus Errboe, Ørsteds regionsdirektør for havvind i Kontinentaleuropa, talte også, og hæftede sig især ved tre ting i rapporten.
For det første den signifikante jobskabelse, som sker med private kroner og i et grønt projekt. For det andet, at det er lokal jobskabelse, som Esbjerg jo er det perfekte eksempel på, når over halvdelen af al offshorevind i Europa er installeret via kajen i Esbjerg.
”Og så er det jo absolut også værd at bemærke, at Danmark er et foregangsland for offshore i Europa og i verden. 40 procent af værdikæden findes i Danmark. Det betyder, at når der etableres offshore andre steder end i Danmark, så mærker vi det også. En GW havvind hvilket som helst sted i Europa hæver Danmarks BNP med op til 10 milliarder kroner. Vi skal virkelig ikke læne os tilbage nu. Det forpligter,” sagde Rasmus Errboe og mindede de forsamlede om, at der i Europa i dag er opstillet 24 GW, men at der stiles mod 450 GW allerede i 2050.
”I disse år installerer industrien 3-4 GW årligt. Vi skal op på 10 GW mod slutningen af dette årti og 20 GW i de følgende år. Snart skal vi altså årligt installere næsten det samme, som blev installeret de første 30 år med havvind. Vi skal virkelig tage fat nu. Og så skal vi sætte alt ind på at udvikle power to X. Ellers er det ikke sikkert, at jeg kan stå her med sådan en jubeltale igen om 10 år”.
Sidste møller til Borssele
Efter sidste taler blev forsamlingen gennet ud i to ventende busser, der tog en tur rundt på havnen. Og her sad Dan Jørgensen bag sit mundbind og var imponeret over, hvad han så. Også da han gik ud af bussen og kiggede på installationsskibet Sea Challenger, losset med de sidste tre møller, som skal stå i hollandske Borssele 1&2, der består af 94 vindmøller.
”Vi leverer til tiden og inden for budgettet på trods af corona,” kunne Rasmus Errboe fra Ørsted fortælle ministeren.
Tilbage i bussen fortalte Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn, at han håber på, at havnens udvidelse kan være med til at tiltrække fabrikker på havnen.
”Lige nu produceres så store tårnelementer, at de ikke kan transporteres på vejene, så det er next step at producere elementerne direkte på havnen,” sagde han.
Havnedirektøren understregede samtidig, at hvis succesen skal fortsætte, skal Esbjerg også i fremtiden være på forkant med efterspørgslen ved fortsat at investere i vækst.
”Løber vi tør for plads, så løber udenlandske havne med opgaverne. Og det er afgørende vigtigt at sikre den nødvendige arbejdskraft. Der bliver brug for tusindvis af dygtige, specialiserede medarbejdere i Esbjerg og i resten af havvindindustrien.”
Ifølge den nye rapports beregningsnøgle vil klimaaftalens mål om at etablere 5 GW havvind i tilknytning til to energiøer og 1 GW ved Hesselø i Kattegat sikre beskæftigelse til rundt regnet 87.000 danske årsværk frem mod 2030. Hertil kommer de arbejdspladser, der går til vedligeholdelse af havvindmøllerne.
Potentialet er gigantisk
Bussen slog til sidst et smut op i landet, hvor ministeren og en udvalgt flok besøgte Vattenfall, inden turen gik videre til virksomheden Jutlandia Terminals, som afslutning på besøget. Over en stående frokost i teltet blev Dan Jørgensens afsluttende ord vendt af resten af deltagerne. De ord var positive.
”Nu taler vi om at udvide med 5 GW yderligere, så det er jo mange, mange tusinde jobs, vi har mulighed for at skabe. Potentialet er jo gigantisk,” sagde Dan Jørgensen i teltet og fik grundig applaus.
Gå til oversigten