Dansk iværksættervirksomhed overtager behandlingsanlæg i Esbjerg Havn
Behandlingsanlægget i Esbjerg Havn, hvor farligt affald fra skibene behandles, har fået nye ejere og driftes nu af Nordic Oily Waste. Nordic Oily Waste er en dansk iværksættervirksomhed, der specialiserer sig i håndtering og behandling af flydende industriaffald med fokus på bæredygtige løsninger. Det betyder, at medmindre det farlige affald absolut ikke kan genbruges, bliver det upcyclet og genbrugt.
”Vi er meget glade for at have overtaget driften her på Esbjerg Havn, som jo virkelig er en attraktiv havn at komme ind i. De cirkulære og bæredygtige løsninger på affaldsproblematikkerne er absolut vores core business, så vi vil fokusere benhårdt på udviklingen af anlægget og processerne,” siger Theis Rinaldo Andersen, administrerende direktør i Rinaldo Holding Aps, der ejer Nordic Oily Waste.
Ønsket om videreudviklingen går blandt andet på at kunne tage imod flere slags affald, at investere i alternative filtermetoder og at digitalisere indrapporteringsmetoden.
”Der er så meget potentiale på det her område, når det kommer til et grønt mindset og grønne investeringer, og vi vil gerne være aktive medspillere og være med i processerne. Også lokalt på havnen, hvor det er vigtigt for os at være til stede og hele tiden optimere,” siger Theis Rinaldo Andersen.
Og virksomhedens fokus på bæredygtige løsninger passer som fod i hose til Esbjerg Havn forretningsmål.
”Vi har det som et forretningsben at dyrke recycling og bæredygtighed i bred forstand. Derfor hilser vi det naturligvis velkommen, når der kommer mere kapacitet med det fokus,” siger Jesper Bank, der er salgsdirektør på Esbjerg Havn.
Nordic Oily Waste A/S er ejet af Rinaldo Holding-gruppen og er opstået som et resultat af, at Rinaldo Holding har overtaget aktierne i Fortum Waste Solutions OW A/S. Virksomheden driver også et spildevandsanlæg i Grenaa Havn og et behandlingsanlæg i Aarhus Havn.
Brugernes syn på Esbjerg Havn er i balance med virkeligheden
Esbjerg Havn er hovedsageligt kendt som base for vindindustrien og som basehavn for offshore olie og gas. Det viser en ny rundspørge foretaget på LinkedIn, hvor Esbjerg Havns brugere er blevet spurgt om, hvad de tror Esbjerg Havn er kendt for.
76 procent mener, at havnen er kendt som base for vindindustrien, 75 procent kender Esbjerg Havn som basehavn for offshore olie og gas, 51 procent kobler Esbjerg Havn med maritime services og skibsværfter, 35 procent forbinder havnen med generelle projektgods-aktiviteter, og 32 procent kender Esbjerg Havn for RoRo-terminaler.
Noget, der stemmer næsten helt overens med den faktiske erhvervsstruktur på havnen.
”Vi ville gerne blive klogere på, hvordan de professionelle brugere af havnen ser havnens profil for at kunne vurdere, om det stemmer overens med den erhvervsstruktur, der eksisterer på havnen i dag. Og det er meget glædeligt, at brugernes syn på os er så meget i balance med virkeligheden,” forklarer Jesper Bank, salgsdirektør på Esbjerg Havn.
Projektgods er det eneste område, hvor kendskabsgraden er for lav i forhold til det faktiske billede. Og for at sætte fokus på området, har Esbjerg Havn allerede besluttet at deltage i den store konference Breakbulk Europe i Rotterdam i 2022.
Derudover ønsker havnen større kendskab og bevidsthed omkring havnens indsats for at blive en bæredygtig havn. Dette område har ikke været en del af rundspørgen, men Esbjerg Havn har i de seneste år igangsat en lang række grønne initiativer og ønsker at øge bevidstheden omkring det hos de professionelle brugere.
Rundspørgen kørte via LinkedIn i forsommeren, hvor Esbjerg Havn har godt 9.000 følgere. 200 brugere svarede på den åbne rundspørge. Den indsamlede viden skal bruges til at målrette havnens markedsføring og supplere kommunens branding-aktiviteter.
Solceller driver nu Esbjerg Havns to fyr på Fanø
Siden 1990’erne har skibe, der skulle til og fra Esbjerg Havn, kunne navigere efter to fyr på Fanø. Når skibet flugter begge fyr, ved de, at de er midt i bassinet og har den optimale plads til at svaje.
I de mørke timer navigerer skibene efter lanternerne i toppen af de to fyrtårne, og det lys bliver nu forsynet af solceller i stedet for via en fast strømforsyning. Der er nemlig blevet etableret et solcelleanlæg med to solcellepaneler på 355 watt på Esbjerg Havns to fyr.
”Solcelleanlægget leverer også strøm til en batteripakke, så lanternen også kan bruge strøm om natten, når solcelleanlægget ikke producerer strøm,” forklarer Glenn Møller Hansen, der er Teamleder på Esbjerg Havn.
Gå til oversigten