november 07, 2023

Mr. Energy lovpriser åbenhed i Esbjerg

24

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

Åbenhed er med til at sikre en hurtigere og bedre grøn omstilling, mener Australiens tidligere øverste forsker, Alan Finkel, der netop har været på besøg på Esbjerg Havn og en række virksomheder i området. Og netop åbenhed, engagement og ærlighed er, hvad Alan Finkel er blevet mødt af på sin Danmarks-tur. Han tror på, at der vil åbne sig forretningsmuligheder mellem Danmark og Australien, selvom afstanden er stor.

’Mr. Energy’ fra Australien har lige været på besøg i Danmarks energimetropol Esbjerg, hvor åbenheden på Esbjerg Havn for at dele ud af erfaringerne med den grønne omstilling imponerede ham. For det er åbenhed, der skal sikre en hurtigere og bedre grøn omstilling, mener ’Mr. Energy’.

Tilnavnet er ikke tilfældigt. Alan Finkel, som ‘Mr. Energy’ rigtigt hedder, er australsk neuroforsker, opfinder, ingeniør, iværksætter, underviser, politisk rådgiver og filantrop.

Han var Australiens chefforsker fra 2016 til 2020 og tidligere præsident for Australiens Akademi for Teknologi og Ingeniørkunst. Han var CEO og grundlægger af Axon Instruments samt CTO for den elektriske bil-startup Better Place Australia. Han har været særlig rådgiver for den Australske Regering om Lavemissionsteknologier, Formand for Australiens Rådgivende Råd for Investering i Lavemissionsteknologi. Blandt andre ting.

Alan Finkel web

Alan Finkel, som ‘Mr. Energy’ rigtigt hedder, er australsk neuroforsker, opfinder, ingeniør, iværksætter, underviser, politisk rådgiver og filantrop.

Et rørende engagement, selvom ’alt er dyrt, og intet er nemt’

Alan Finkel er officielt pensioneret, men det tager han ikke så tungt. Derfor takkede han også ja, da den danske regering inviterede ham til Danmark for at få et indblik i den grønne omstilling. Heriblandt et besøg på Esbjerg Havn, hvor der er fuldt drøn på arbejdet med at nå både Danmarks og Europas grønne målsætninger.

”Danmark er en inspiration for andre lande. Jeg ved også, at der har været mange regerings-delegationer her i Esbjerg for at blive inspireret. I Esbjerg har virksomheder delt viden med mig som viser, at de er mere fokuseret på at nå i mål med den grønne omstilling end en snæver business case. Det tager jeg hatten af for. Jeg tror på, at Danmark og Australien kan få et meget tættere samarbejde på området fremover,” siger han.

Udover selve havnen, besøgte Alan Finkel blandt andre også Mærsk Træningsfaciliteter på Esbjerg Havn og oplevede en stor åbenhed og villighed til at fortælle. En åbenhed, som han mener er markant.

”Det vil jeg gerne takke for. Det har været rørende at opleve det engagement, der findes på havnen og i virksomhederne i forhold til at nå i mål med den grønne omstilling, og at opleve ærlighed og ønske om samarbejde,” siger Alan Finkel.

Han tager ’markante’ erfaringer med sig hjem, som han også vil dele med den australske regering. En af dem er, at ’alt er dyrt, og intet er nemt’. Men at vi i Danmark gør det, selvom det ikke er nemt.

”I gør det bare. Fascinerende,” siger han og fortsætter:

”Der er et kæmpe engagement og ønske om forandringer her i Danmark, som vi måske ikke har helt på samme niveau i Australien. Her i Danmark er der vindmøller 200 meter fra et landbrug og samtidig langt ude på havet. I er langt fremme.”

Han forklarer om Australiens erfaringer med ’fly in and fly out’ i mineindustrien, hvor minerne ofte ligger meget afsides. I Danmark kører vindindustrien lignende mandskabsordninger, men med sejladser. Og det er noget, der inspirerer Alan Finkel.

”Det kræver kæmpe investeringer at starte havvindindustrien op, men så kan det også blive meget effektivt,” siger han.

Vindmøller

"Møller har deres egen skønhed," siger Alan Finkel.

Møller har deres egen skønhed

En anden læring er, hvor specialiseret havvindindustrien er blevet i Europa. En lang række skibe er bygget til havvind-projekterne og kan loade naceller, vinger og lignende, ligesom vedligehold og lignende også bliver foretaget af specialiserede fartøjer.

I Australien kører en debat om vindmøller, der kommer til at forstyrre udsigten fra kysten og om vindmøller, der forstyrrer dyrelivet. En debat, som vi også kender i Danmark.

”Men møller har deres egen skønhed,” siger Alan Finkel, der mener, at Horns Rev 14 kilometer fra kysten viser den grønne omstilling på en smuk måde.

Mr Energy møder Mr. Windpower

I Danmark mødtes Alan Finkel også med Danmarks Mr. Windpower, Henrik Stiesdal, der bliver betragtet som den mest indflydelsesrige danske vindmøllepioner.

De to talte blandt andet om flydende vindmøller og møllefabrikker på havnene.

”Stiesdal er jo en superstar på det her område, så det var meget inspirerende at tale med ham,” siger Alan Finkel, der kendte Henrik Stiesdal fra et tidligere møde i Indien.

Mr Energy og Mr windpower

Alan Finkel mødtes også med Danmarks Mr. Windpower, Henrik Stiesdal. Her fotograferet ved et tidligere møde mellem de to i Indien.

Den største økonomiske udfordring nogensinde

Alan Finkel mener, at overgangen til ren energi er menneskehedens største økonomiske udfordring nogensinde. I bogen "Powering Up" fra juni i år, gennemgår Alan Finkel de processer, som kræves, for at nationer kan blive omdannet fra petrostat til elektrostat.

Finkel behandler hele forsyningskæden – lige fra råvarer gennem energiinfrastruktur til arbejdsstyrken og transport – og gennemgår konturerne af en ny geo-økonomisk orden og forklarer, hvordan vi kan nå dertil.

”Hvis regeringer, investorer, industrien og forbrugerne i løbet af de næste tre årtier lykkes med elektrificeringen, vil historien hylde os som den generation, der indledte den elektriske tidsalder og hjalp med at redde planeten,” siger han. 

Derfor er han så engageret i det, og derfor sagde han ja til invitationen om at besøge Danmark, fordi han tror på, at der ligger gode muligheder for samarbejde mellem de to lande, der kan understøtte den proces.

Mange solceller, få vindmøller

Australien er nummer 1 i verden på solcelleområdet i forhold til ydelse per person.

”Vi er forrest på solceller, men bagude på vind. Det skal vi have bedre i balance. Og så har vi foreløbig kun onshore-møller,” siger han.

Ifølge Alan Finkel skyldes det blandt andet, at regulatoriske udfordringer har forsinket processen med havvind. Men nu er der åbnet op for blandt andet kabellægning fra hav og ind på kysten.

”Det har fået sat gang i sagerne, men vi har mange udfordringer, ikke mindst med at få en international supply chain op at køre. Det er komplekst,” siger han.

Også derfor er det relevant med besøget i Danmark, forklarer han.

Australien som en global leder

Den australske regering har sat et 2030-mål om, at 82 procent af energien skal være grøn, og ifølge Alan Finkel bliver det svært at nå, men der bliver sat hårdt ind.

”Australien har en masse naturlige ressourcer, som kan understøtte omstillingen,” siger han og understreger, at der bliver arbejdet i døgndrift på at løse udfordringen, men at det går for langsomt.

”Det går langsommere end håbet, men der sker dagligt forandringer i den rigtige retning,” siger han. Og så understreger han igen de muligheder, der ligger i et samarbejde.

Gå til oversigten