Flere jack-up installationsfartøjer end nogensinde før besøger Esbjerg Havn i 2025. Det skyldes blandt andet travlhed i branchen og en strategisk geografisk placering. Men det er særligt de mange erfarne servicevirksomheder, der trækker, fortæller en af de faste gæster.
Udsigten fra helikopterplatformen på giganten Wind Peak er fænomenal, mens fartøjet ligger i Esbjerg Havn. Godt 45 meter oppe over vandets overflade ses hele byen og hele havnen og vindmøllerne ved Måde 15 kilometer væk, står klart.
Vender du dig om, ses noget andet helt tydeligt. To andre kæmpe jack-up installationsfartøjer, der ligger tæt på Wind Peak og bogstavelig talt svæver over vandet.
Og det er ikke tilfældigt, at de tre vindfartøjer nærmest ligger i kø i havneindløbet.
I 2025 kommer flere installationsskibe forbi Esbjerg Havn end nogensinde før. I første kvartal af 2024 kom syv skibe forbi Esbjerg. I første kvartal af 2025 er tallet næsten fordoblet til 12 vind-giganter.
For hele året tegner det til godt 25 besøg.
Wind Peak, Wind Orca, Wind Osprey, Thor, Wind Energy, Blue Tern, Wind Server, Wind Discovery, Brave Tern er navnene på nogle af de fartøjer, der kiggede forbi i de første måneder af året.

I første kvartal af 2024 kom syv vindinstallationsskibe forbi Esbjerg. I første kvartal af 2025 er tallet næsten fordoblet til 12 vind-giganter.
”Danmark er foran”
Kaptajn Rob Southwell er manden med ansvaret på Wind Peak, mens fartøjet ligger ved kaj i Esbjerg. Fartøjet er en del af den danske virksomhed Cadeler, der har verdens største flåde af jack-up installationsfartøjer.
Rob har været i Esbjerg ’mere end 10 gange’ i løbet af sine år i vindindustrien. Og det er ikke tilfældigt.
Han mener, at Esbjerg er et perfekt sted at sejle sit vindinstallationsfartøj hen.
”Danmark er foran andre lande. Vindindustrien er en ung branche, men danskerne begyndte før alle andre og det gjorde Esbjerg så også. Så alle led i værdikæden er mere udviklet end i andre lande og havne”, siger Rob Southwell, mens han kigger ud på et skibsdæk, hvor der er et mylder, som på en banegård.
Han fortæller, at det er et svært logistisk regnestykke at have 15 virksomheder rendende samtidig for at lave alt fra gulv i nogle kahytter, etablere vindmøllerholderne, modtage forplejning, bygge base til nacellen, el til basen til nacellen, IT-support, support til benene på skibet og meget andet.
”Det bliver dejligt at komme til havs og få lidt ro,” siger Rob med et smil.
Nicon, Granly, Semco, E Electric, Tess, SH Group…
Wind Peak blev færdiggjort i august 2024. Skibet har godt to uger i Esbjerg for at blive klargjort til sin første store installationsopgave – nemlig opsætningen af Sofia havvindmøllepark i England, som bliver intet mindre end verdens største af sin slags. Der er derfor mange ting, der skal forberedes og mængden af virksomheder, der kommer om bord, er lang.
Nicon, Granly, Semco, E Electric, Tess, SH Group, Juhl Diving, CS Accommodation, Certex Lifting and rigging equipment, Comtech, Lysholdt og SDK hjælper i denne omgang.
Cadeler samarbejder i Esbjerg også med Viking, Rely on Nutec, Maersk training, CS Electric, Caverion, Esbjerg Shipyard, OJ Energy og Oil Power.
På mange måder et tydeligt eksempel på, at aktiviteterne på Esbjerg Havn både kræver specialiserede kompetencer og at virksomhederne på havnen leverer en uundværlig service, som er efterspurgt.
”Havnens bidrag er at sikre vi har kajer til rådighed. De fartøjer fylder jo godt i landskabet, og det giver udfordringer når 5-6 af den slags er i havn på samme tid,” siger Jesper Bank, salgsdirektør på Esbjerg Havn.
Hun understreger, at der herudover også er behov for kajarealer, for der skal bruges meget areal, når en hoved-kran placeres på kajen og rækker over 100 meter ind i landet.
”Men vi er glade for travlheden. Det er også et strategisk fokusområde for os at kunne lægge havn til serviceindustrien. Det skal vi, fordi vi har så mange virksomheder på havnen som er stærke på det område,” siger han.
Wind Peak er i alt er par uger ved kajkanten i Esbjerg for at blive klar til et engelsk projekt, som fylder kalenderen de næste 400 dage. Der bliver blandt andet puslet om den primære kran, der i øvrigt løfter 2.600 tons, hvilket svarer til 520 elefanter eller godt 2.500 VW up-biler. I ét løft.
Cadeler har et varehus på havnen med reservedele som ekstra wire til kranen og lignende. Men et servicebesøg kræver mere end det.

Nicon Industries er en Esbjerg-baseret virksomhed, der specialiserer sig i stålkonstruktioner. De hjalp med at installere nye elementer da Wind Peak var på besøg.
“Fremragende samarbejde på tværs”
Nicon er en af de virksomheder, der er hyret ind for at hjælpe Wind Peak med at etablere vingestativet, der skal holde møllevingerne under transport. 10 mand arbejder på Wind Peak på opgaven, og nogle svejsere tager natten i brug for at optimere tiden, så stativet bliver klar til afgang. Det er i øvrigt også Nicon, der har bygget selve elementerne.
Nicon Industries er en Esbjerg-baseret virksomhed, der specialiserer sig i stålkonstruktioner, svejsning og overfladebehandling, primært til offshore- og vindindustrien. De har mange års erfaring med at levere til blandt andet offshore-platforme, skibe og vindmølleindustrien og bliver betragtet som nogle af verdens dygtigste på det område.
CEO Jeppe Seerup er også godt tilfreds med mængden er opgaver og det stærke samarbejde med både kunder og andre Esbjerg-virksomheder, der understøtter værdikæden.
”I Esbjerg har vi på tværs af virksomheder utroligt mange dygtige medarbejdere med mange års erfaring. Vi har et fremragende samarbejde på tværs,” siger han.
Selvom han er yderst tilfreds med Nicons rolle, understreger han sin ydmyghed overfor den succes som havnen og virksomhederne oplever med de mange besøg af vindfartøjer.
”I Nicon er vi dybest set bare en lille del af en større fortælling, selvom jeg må sige, at det går virkelig godt og hurtigt i øjeblikket for os,” siger Jeppe Seerup.
Crew til ishockey
I dagene, hvor Wind Peak får lavet service, har kaptajnen haft crewet ude i byen og selv været med til ishockey, han har tidligere skøjtet på skøjtebanen i byen, så ”det nærmest er som at komme hjem.”
Ifølge Rob er Esbjerg en nøgleaktør i branchen.
”Esbjerg er THE hub indenfor offshore vind, så derfor kommer vi tilbage igen og igen,” siger han.
Cadeler Wind Peak er bare det første af syv søsterskibe af samme slags, som Cadeler får bygget, så Rob regner med at komme igen.
”Jeg har i løbet af de sidste 10 år oplevet et massivt løft i industrien, hvor der er en kæmpe hype, som også smitter af på os, der arbejder med det. Der er både blevet mere travlt og det hele er mere strømlinet. Som virksomhederne på Esbjerg Havn”.
Gå til oversigten