Virksomheder, skolebørn og indbyggere i Esbjerg skal blive klogere på FN’s 17 Verdensmål. Og det skal blandt andre Esbjerg Havn og havnens virksomheder være med til at sørge for, når Fiskeri- og Søfartsmuseet inviterer til en 10 kilometer lang ”Shorewalk” på havnen.
Fredag d. 24. april skal tusindvis af skolebørn, esbjergensere og virksomheder gå en lang tur. Samtidig skal de blive klogere på FN’s 17 verdensmål og på fremtidens bæredygtige samfund.
Projektet ’Shorewalk’ er søsat af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og realiseres i samarbejde med Esbjergs skoler, Esbjerg Havn, Esbjerg Kommune og en lang række virksomheder, heriblandt Blue Water Shipping, Total og Energistyrelsen.
”For fem år siden fik vi FN’s Verdensmål, men mange af os mennesker har svært ved at forholde os til dem. De virker lidt fjerne. Til gengæld har mange virksomheder på Esbjerg Havn taget målene til sig, selvom endnu flere i Esbjerg og omegn godt kunne komme om bord,” forklarer projektleder og konsulent for samskabelse og bæredygtighed på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Axel Boisen, om baggrunden for projektet.
Derfor er hovedformålet med havnemarchen at gøre især virksomheder i Esbjerg klogere på, hvordan man arbejder med verdensmålene. Og klogere bliver de ved at få et indblik i, hvordan Esbjerg Havn og virksomhederne på havnen allerede er i gang med at sikre en bæredygtig udvikling på havnen og i byen.
”’Shorewalk’-projektet er fuldstændig i tråd med vores bæredygtighedsstrategi, der også handler om at inspirere vores kunder og omverdenen. Det vil glæde os, hvis vores indsatser kan smitte af på de virksomheder, der ikke ved, hvordan de skal forholde sig til verdensmålene. Derfor vil vi gerne vise dem helt banale og konkrete tiltag, der forhåbentlig kan inspirere dem,” siger Jesper Bank, der er salgsdirektør på Esbjerg Havn.
Børnene og de unge er i fokus
Det er ikke kun Fiskeri- og Søfartsmuseet, der står bag projektet. ’Shorewalk’ bliver også realiseret gennem et samarbejde med Esbjergs skolebørn. Gennem et 17-ugers forløb op til havnemarchen skal de have en grundig indføring i FN’s 17 verdensmål. Det er de unge, der skal bo og arbejde i en verden påvirket af klimaforandringer, og derfor er det naturligt, at de er med, mener Axel Boisen. Og for Esbjerg Havn giver det også rigtig god mening.
”Det er naturligt og meget vigtigt, at vi har de unge med. Det er dem, vi skal ansætte om nogle år her på havnen, og projektet kan forhåbentlig skabe interesse, motivation og indsigt. Men det gælder også den anden vej rundt. At vi kan blive inspireret af de unge. Mange af dem ved sådan set mere om bæredygtighed, end vi gør,” siger Jesper Bank.
At få de unge med i projektet taler også ind i en anden ambition for projektet, forklarer Axel Boisen. Nemlig at få stoltheden tilbage i Esbjerg.
”Det handler om, at esbjergenserne skal genopdage havnen, og byen skal genopdage sin placering i Danmark. For Esbjerg Havn er jo virkelig et sted, vi skal være stolte af. Det er verdens største vindmøllehavn, og det er dér, forandringerne i vores samfund viser sig tydeligst. Fra transporthavn til fiskerihavn til offshore og fra fossile brændstoffer til vindmølleindustri,” siger Axel Boisen.
Verdensmålene skal gøres konkrete
Esbjergs skolebørn laver sammen med de medvirkende virksomheder på Esbjerg Havn små udstillinger, der viser, hvordan de enkelte virksomheder arbejder med verdensmålene. Og den 24. april vil cirka 4.000 skoleelever sammen med esbjergensere, medarbejder fra virksomheder på havnen og fra andre virksomheder i Esbjerg gå den 10 kilometer lange havnemarch. Her skal de se på udstillingerne og høre om de enkelte virksomheders arbejde med verdensmålene.
”Det handler om at gøre det så konkret som muligt, så man kan se, hvor simpelt det er at opfylde verdensmålene i dagligdagen. Især som virksomhed. Derudover handler det om at få virksomhederne og Esbjerg Havn til at blære sig med deres bæredygtige mål. De skal blive bedre til det, vi kalder ’blæredygtighed’,” siger Axel Boisen.
Gå til oversigten