november 07, 2023

Vi jagter mere global handel

Dennis

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

Esbjerg Havn har netop lagt kaj til udskibningen af møller til den eneste nye, danske havvindmøllepark i år. Ordrebogen på det område ser fin ud fremover, men vi sidder ikke stille. Vi jagter mere global handel på tværs af forretningsområder. For der sendes mange positive signaler fra både Nordamerika og Fjernøsten.

Af Dennis Jul Pedersen, direktør på Esbjerg Havn

Esbjerg Havn har netop lagt kaj til, at installationsfartøjet Vole au vent lastede de sidste møller til Vesterhav Nord og Syd, der nu står klar på havet og afventer de sidste teknikaliteter for at levere el i stride strømme. 

Vi er glade for, at Esbjerg Havn var en del af det projekt. Men det var eneste danske havvindprojekt i år. Selvsagt et paradoks i lyset af de store vind-ambitioner, der er givet håndslag på i Europa.

Heldigvis er der klare tegn på, at vi lige om lidt bliver vidner til den berømte ketchupeffekt, og der kommer fuld fart på at virkeliggøre ambitionerne. Og på Esbjerg Havn kigger vi ind i en fyldt havvind-ordrebog de kommende år til gavn for både den grønne omstilling og hele den lokale og danske værdikæde. Det er vi i fuld gang med at forberede os på.

Samarbejde er kritisk afgørende for at lykkes med den enorme omstilling, Europa og verden er i gang med. Vi glæder os også over, at vi i vores havnesamarbejde med de andre store vindhavne i Europa netop har besluttet, at vi skal koordinere vores digitale tvillinger på tværs af landene, så vi kan optimere vores kapacitet endnu mere.

Samarbejde var også på dagsordenen, da den australske ’Mr. Energy’ for nylig kom forbi. Det drejer sig om Australiens førende videnskabsmand inden for den grønne omstilling. Han var inviteret af den danske regering og besøgte Esbjerg for at blive inspireret. Trods den store afstand, ser han store muligheder for fremtidigt samarbejde mellem vores lande, og her kan havnens erfaringer og kompetencer oplagt blive spillet ind.

Vi ser også frem til at, at et nyt EU-projekt med afsæt i Esbjerg skal undersøge mulighederne for at udnytte både flyvende og sejlende droner i forhold til at optimere den grønne omstilling.

Selv om vindordrebogen ser fin ud, så sidder vi ikke stille på havnekontoret. 

Vi jagter mere global handel på tværs af forretningsområder. Der sendes bl.a. positive signaler fra det nordamerikanske kontinent, hvorfra der kommer flere og flere delegationer. Samtidig oplever vi også, at mængden af gæster fra Indien og Fjernøsten er stigende. Både større kommercielle delegationer, gæster på højt politisk niveau, som ambassadører og ministre, og en lang række virksomhedsrepræsentanter.

På disse besøg taler vi naturligt ofte om vind. Men der bliver i høj grad også talt om andre godskategorier, som kan gå med RoRo-skibe og General Cargo skibe. Det er et stort fokus for os på Esbjerg Havn netop nu, og det vil det være i de kommende år. 

For vi ser spændende vækstmuligheder på disse områder, som vi skal forløse, mens Esbjerg bygger videre på sin position som en internationalt førende vindhavn.

Gå til oversigten