april 10, 2024

”Whoosh er lyden af grøn omstilling”

Harvard 1

Har du spørgsmål?

Karin rix hollander

Karin Rix Holländer

Direktionssekretær

Igen i år betød Esbjerg Havns samarbejde med Harvard Business School, at 45 MBA-studerende kom på rundtur på havnen for at møde den grønne omstilling i praksis. Måde Vindtestcenter, INEOS, TotalEnergies og DIN Forsyning imponerede de studerende.

Whoosh. Whoosh. Whoosh. Sådan er lyden hver gang, at en af vingerne på 92 meters længde lynhurtigt flyver over hovederne på de 45 Harvard-studerende, der er på besøg i Esbjerg i januarstormvejr.

”Lyden af grøn omstilling,” som en af de studerende sagde, mens hun smilede og kiggede op på 9,4 MW Mådemølle, der for bare fire år siden var verdens største af sin slags, men som nu er overhalet mange gange. Et konkret eksempel på hastigheden af forandringerne på Esbjerg Havn.

Igen i år var 45 Harvard Business School MBA-studerende på besøg på Esbjerg Havn på en studierejse for at møde den grønne omstilling i praksis.

”I er kommet til det rigtige sted, for Esbjerg Havn har været involveret i mere end to tredjedele af al havvind i Europa,” sagde Jesper Bank til gruppen. Han er salgschef på havnen.

Professor Willy Shih fra Harvard Business School understreger, at besøget finder sted for at møde den verden, der venter amerikanerne i fremtiden, fordi Danmark og Europa er foran USA.

”Vi kommer til Danmark for at se ind i fremtiden. Når vi taler med INEOS, TotalEnergies og DIN Forsyning, så møder vi nogle af frontløberne på verdensplan,” siger han.

Det var Willy Shih, der besluttede, at rejsen skulle gå til Danmark og Esbjerg for at inspirere de studerende, der er i et toårigt forløb.

CO2-lagring i undergrunden

Gruppen af studerende fik også en tur på havnen og kørte forbi 102 Siemens-naceller, der hver vejer 500 tons. De lå parate på havneområdet til et tysk projekt, der skal installeres i år side om side medvinger på 98 meter til samme projekt, som gav et imponeret sus gennem bussen.

Andre mølledele fra kajen skal så langt væk som til Taiwan og USA.

En ny gigantisk lagerbygning skal anvendes til samling af fremtidens vindmølleturbiner, som er betydelig større end de møller vi kender i dag, og på en del af havneområdet bliver der piloteret, fordi de nye mølledele er så massivt tunge, at det kræver et særligt fundament.

Hos INEOS fortalte Senior Project Manager Christian K. Christensen om Greensand Pilot Project, hvor CO2 bliver lagret i gamle oliebrønde. Et koncept som INEOS forsøger at kommercialisere i de kommende år.

”Ved at lagre det, håber vi på at kunne skabe en CO2-besparelse på 92,5 procent, og vi kigger ind i potentielt at kunne lagre 8 millioner tons årligt,” fortalte han.

Hos DIN Forsyning fortalte Project Manager Kenneth Jørgensen om deres nye havvandsvarmepumpe, der så vidt vides er den eneste i verden af sin slags i den størrelse.

Pumpen bruger CO2 som kølemiddel og markerer et afgørende nybrud for fremtidens fjernvarme og temperaturstyring i hele fjernvarmenettet.

På grund af Esbjergs geografiske placering ved havet, er der en oplagt mulighed for at bruge havets energi, hvor pumpen trækker varmen ud af havvandet og varmer fjernvarmevandet op til den ønskede temperatur, før den sendes ud til kunderne i lokalområdet.

Det fascinerede professor Willy Shih.

”Det er imponerende. Der findes vist kun én af dem i verden, og jeg har i hvert fald aldrig set en før,” sagde han og nikkede anerkendende.

Harvard 2

De 45 MBA-studerende fra Harvard var meget imponerede over at se den grønne omstilling i praksis.

TotalEnergies er nu et multi-energi selskab

For mange er multi-energiselskabet TotalEnergies lig med olie og gas, og selskabet har over 100.000 medarbejdere i 130 lande. Men Betina Jørgensen, Head of Renewables Business Development Denmark, fortalte de 45 Harvardstuderende, at TotalEnergies nu anser sig selv for at være et af de førende multi-energiselskaber i verden.

”I dag har vi 22 GW grøn energi ’in operation’ indenfor sol og vind. Det er mere end Ørsted,” sagde hun.
Og tilføjede:

”Og det er bare begyndelsen.”

Der er 9 GW vind i udbud i Danmark på vej og TotalEnergies har blandt meget andet engageret sig i omdannelsen af el til hydrogen.

”Vi har forsøgt os med mange veje i den grønne omstilling for at finde en vej. Vi tror på, at der også er brug for olie og gas i 2050, men der vil TotalEnergies være et markant andet sted end vi er i dag,” forklarer Betina Jørgensen.

TotalEnergies har i dag omkring 8 procent af deres energiproduktion fra grøn energi og har som mål at være net zero inden 2050. De er allerede nu verdens førende indenfor solenergi og vil være blandt markedslederne totalt indenfor grøn energi i 2030.

”Vi har et ansvar som producent af energi, og vi har mange kollegaer, der arbejder indenfor produktledelse, drift, konstruktion og så videre. Så vi har både ansvar og muligheder,” siger Betina Jørgensen.

Se mere fra dagen her og hør hvad deltagerne sagde, at de fik ud af besøget:

Inspirerende og fascinerende

MBA-uddannelsen på Harvard Business School er en to-årig overbygning, hvor de studerende kommer med gennemsnitlig fem års erhvervserfaring. Turen til Esbjerg foretages på de studerendes andet år af uddannelsen og skal vise den grønne omstilling i praksis.

Liz Gelb er en af deltagerne, og hun synes, at besøget på Esbjerg Havn var meget inspirerende.

”Alt her er fascinerende. Jeg har brugt det meste af min karriere i vækstmarkeder og arbejdet med indledende planlægning. Så at se eksempler på det førende i verden er virkelig inspirerende. Vi har set så mange aspekter af den grønne omstilling. CCS, kulstofopsamling, fjernvarme, og de massive vindmøller, som jeg synes er smukke og majestætiske. Jeg er super taknemlig og inspireret,” sagde hun.

For Esbjerg Havn er det også et gavnligt samarbejde, som både virker som en anerkendelse af havnens betydning og samtidig giver konkret afkast.

”Vi udveksler viden, deler idéer og følger op i dialogen med professor Willy Shih bagefter. Formålet er, at vi sammen kan professionalisere hele processen i den grønne omstilling og skabe innovation, udvikling og handel,” siger Dennis Jul Pedersen, CEO på Esbjerg Havn.

Jylland som grønt kraftcenter

Udover Esbjerg Havn, besøgte de studerende fra Harvard Business School besøgte blandt andet Vestas. Professor Willy Shih, der valgte, at studierejsen skulle gå til Esbjerg, mener, at hele Jylland er ét grønt kraftcenter, som er til at få øje på, selvom man er professor på Harvard.

”Esbjerg og resten af Jylland er en unik, grøn klynge, og de studerende har fået en kæmpe oplevelse i dag,” siger han.

”Når jeg nu tager tilbage til USA, så tager jeg viden med mig, som jeg kan bruge i USA i den proces, som vi skal til at gå i gang med.”

Gå til oversigten